SaYaNG KamO DaN KamOOOOO...!!!!

My HeartBeat

19 May 2010

PeMunGuT DeRMa???? BeTuL @ TaK???


korang penah tak kene situasi macam nih???? kdg2 kesian dgn diaorg nih kan???  kdg2 tuh buat rimas jer... tapi yg musykil tuh, diaorg nih betul2 ker kutip derma utk bina masjid, utk anak yatim atau kanak2 cacat???? haku nih bkn ape... klu kuantan nihla, hari2 pengutip derma nih ader, nak2 plak kt kawasan Maybank dan Mydin.... klu depan Maybank tuh, tabung derma tuh siap ader depan pintu masuk maybank tau... pengutip derma tak tau gi maner...

haku tak kisah sebenarnya kalu diaorg nih betul2 nak kutip derma kan??? kita tolong sikit2 ape salahnya.. tak dpt derma byk, sikit pon takpe kan??? tapi kdg2 geram jgk tau, sbb diaorg nih mcm sindiket plak... gi mane2 jerk mesti ader pengutip derma nih...

hari nih sinar harian buat laporan pasal pemungut derma nih dlm sinar harian seluruh negara... klu korang nak tau lebih lanjut, bacalah sinar harian edisi negeri memasing yer....

nih contoh pengutip derma... haku pinjam gambar nih dari sinar harian... klu kt kuantan nih mmg bulih jumpe jer kt maner2...

paling aku bengang, kt kawasan stadium kuantan nih pon jd port pengutip derma nih... hari2 ader jerk yg dtg mtk derma... mcm2 jenis... org luar mesia pon ader... takut haku....

nih bukti pengutip derma dtg mtk derma kt sini.... 17hb ari tuh tau.... mtk derma utk kanak-kanak spastik.. katanya dtg dari Ipoh.. nih pon tak taula betul ke tak... haku takut org tu duk lama2, aku derma jerk 2 hinggit nak sruh org tuh kuar cepat2... takut haku... klu pengutip derma tuh tipu, sdiri tanggung la kan??? tapi haku halal jerk la 2 hinggit tuh....

korang penah didatangi pengutip derma camnih???? kdg-kdg rimas kan????

22 comments:

SyidaMislan said...

tak pernah percaya pada derma2 yang mcm ni. anyone can print and sign resit tu kan? unless dia bole bg resit yg dapat tax exemption.heheehe

fazilzura said...

kat dsara heigts ni , melambak2..
kite mmg le sian kat org2 bute tu , tp diorg tu di bwk oleh sendiket , tiap2 hari sure ado .. kdng2 nak ckp je dgn org2 bute tu , g le blajar ngurut .. wat keje ngurut tapak kaki tu lg lumayan ..

penah g hotel kat PD, tukang urut kaki tu bute, mmg dia pandai .. so ramai VIP dtg balik tuk di urut kaki.. myb dpt le duit lebih skit kan

Diamilikku said...

skrg nih diorang tunggu depan bank2 pulak...asal kita kuar bank je...terus hulur...aduhh...bukan tak nak bagi..tapi ntah kita rasa tak selesa dengan cara yang mcm tu....

notti netti said...

ada..ada tadi....time tgh mkn, ada sorg akak ni buta mintak duit...jual tisu...aku kasik la...sian konon..then ada lak tangan tah mana2 dtg, hulur jer kat aku....aku ingat tgn akak buta tu....ghupanya pengemis mana ntah....sihat jer.....dia amik duit terus blah.......never say thanx..aku maki dia time tu gak...tapi dia wat dono.....bengkek...jer.....

Nana said...

dulu kan b4 saya kawen saya rajin juga bg derma kt orang2 peminta sedekah tak xde la banyak..mana ada je...
tp lepas kawen kan amrul xbagi dah bg kt orang pengemis ni dia kata diorang tu sehat walafiat nape tak keje?senang je mitna duit ngan orang...amrul kata klw orang buta main muzik tu je baru dia bagi sebab diorang ada usaha...bukan duduk saja2 tadah tangan minta duit orang
lg satu sebab amrul sendiri penah nampak pengemis buta jual tisu dia pegi intip rupanya2 dia bukan buta...dia parking kete kancil kat kawasan tersorok hampeh kan?tu pasal dia serik bg sedekah kt org2 mcm ni

alamak panjang nye komen hahaha

Fieza79 said...

mmg rimas la dgn pengutip derma ni kan...nyemak mata je nengok..fieza bt tak layan je...kite penat2 kije cr wet snang2 dorang nk minta2...len la lau btul2 nmpk ssh n memerlukan...

mamalieyna said...

kalo kt umah, eina mmg tak bukak pintu..tp kalo en suami ada, dia bukak n kasi gak..kalo kt jalanan lak eina tak pernh bagi..cuma kalo time mkn, diorang dtg kt meja mkn tu..terpaksa la hulur gak..huhu..taktau gk sejauh mana kebenaran diorang kutip derma tu..takpe lah..halalkan jer..

rynas said...

selalu..tambah2 kalau time makan ada ler datang kat meja mintak selalu kalau org buta saya bg jer..kalau anak yatim yang jual2 cd agama tu pun saya bg jer..hahhah malas nak fikir niat dorang..tapi bg tak byk pun hehhehe

zue @ annaleeya said...

syida,
betul syida.. seme org bulih wat resit tuh kan??? ntahla, susah nak kenal mana yg betul mane tak...

zue @ annaleeya said...

fazilzura,
mmg kt maner2 jerk ader pemungut derma nih kan.... klu buta tuh, kita kesian la jgk kan... yg sindiket pon satu, nape ambik kesempatan kan??? sian tgk...

tp yg geram tuh, pemungut derma dtg mtk derma tp sihat walafiat... sabo jerk.. carik jerla keje kan???

zue @ annaleeya said...

diamilikku,
betul tuh su... kt kuantan nih pon, bank la port utama... nmpk jer kita kuar bank, terus hulur2... mmg tak selesa sgt cara diaorg..

zue @ annaleeya said...

notti netti,
klu yg buta tuh kira bulih dimaafkan lagik kan net.. tp yg bengang tuh, pengemis yg sihat walafiat.. senang2 jerk mtk duit org kan!!! keje malas.. bengang tul...

zue @ annaleeya said...

nana,
skrg nih susah nak tau yg mana betul yg mana tak... diaorg nih mmg sindiket... kt maner2 jerk bulih jumpe...
klu kt ktn nih, ade sorg makcik tuh mmg dah familiar sgt muke dia.. kt maner2 pon bulih jumpa duk mtk duit org... kdg2 geram sgt tau...

tp klu yg buta smbil main muzik tuh, akak pon derma jgk.. sbb diaorg main muzik sdiri kan!!! kesian tgk...

haaaa.... hambek nana, reply pon sikit punya panjang daaaa..... hehehe!!!

zue @ annaleeya said...

fieza79,
tp susah skrg nak tau mane yg betul2 memerlukan... yg dtg mtk derma seme sihat jerk... tp malas nak byk ckp, derma jerk la singgit... heheh..

zue @ annaleeya said...

mamalieyna,
akak pon same eina.. klu diorg dtg kt meja mkn, akak pon bagi jerk la... malas nak ckp byk...

kt area umah akak pon kdg2 ader yg dtg mtk derma... tapi akak tak pnah bkak pintu.. siap pesan dgn anak2, jgn bkak pintu klu tak kenal... mcm2 hal skang nih kan???

zue @ annaleeya said...

rynas,
betul tuh.. kdg2 tuh malas nak pikir byk, bagi jerk.. klu yg buta pon, sy bagi jerk... tp yg bengang tuh, yg sihat walafiat pon mtk derma jgk.. ntah betul ke tidak... bengang kan??

ain fathihah said...

saya takkan bagi bila ada peminta derma macam ni..was2 betul ke tak...lagipun kebanyakannya bukan org malaysia pun...

surat derma yg ditayang2 tu pun dah lusuh dan luntur tulisan, tak boleh baca....

orang malaysia kerja penat2 1bulan gaji 1ribu...dia org ni boleh dapat 1 hari 1ratus cuma dengan tadah tangan dan tayang muka simpati..

apapun, orang malaysia memang pemurah, sbb tu depa ni ramai

rATu kEBaYA said...

kekadang tak percaya dgn pengutip derma ni.. pernah satu hari saya mintak no telifon opis diorang... tau pulak taknak bagi.. ha.. kan dah menipu tu.. tapi tak semualahkan.. tapi klu tgk diorang ni mmg kesian.. berpanas n berhujan pergi mengutip derma.. dari mengutip derma tu.. baik cari kerja.. lepas tu duit gaji tu bagilah kat masjid @ rumah anak2 yatim ke kan.. dari terconggok mengutip derma tu takder faedah pun.. klu org nak bagi.. tu bagi yg dewasalah kan.. bagi yg budak2.. diorang tak antar bebudak ni sekolah ke?.. panjang pulak aku ni membebel..

zue @ annaleeya said...

ain fathihah,
yup betul tuh dik... kebykan bkn dari mesia pon.. surat yg diaorg bwk pon mmg dah lusuh dan berlipat2... konpius nak pcya ke tak??? kdg2 tgk kesian plak...

org mesia mmg pemurah.... kdg2 tak smp hati.. tp kdg2 naik rimas dibuatnya...

~~ciklinn~~ said...

ada yg betul ada yg tidak.. huhuhuh.. itulah kdg bila tak bg kesian lak sbb kata utk mesjidkan... apapun kita ikhlas jerlah bagi..kalu dia tipu tu antara dia dgn Allah kan...

zue @ annaleeya said...

ciklinn,
yerlah linn.. serba salah kan??? kesian pon ye gak.. klu dia tipu, sdiri tggung la kan!!

zue @ annaleeya said...

ratu kebaya,
ntahlah aishah.. ssh nak pcaya skrg nih... mcm jenis kn???
tapi kdg2 tuh kesian, ndak lagi klu bdk2 yg mtk derma utk sek pondok... kebyakannya dtg dari selatan thai nun... mcm sindiket plak... tp klu diaorg tipu, sdiri jwbla kan???