SaYaNG KamO DaN KamOOOOO...!!!!

My HeartBeat

17 February 2012

fakta menarik tentang kelahiran......

Assalam.....

hari nih lmbat sket besiaran.....
tak smpat nak draf citer lagik nih..... idea kureng plok... huhu....
tgkla pasnih aku wat pelan2 k......
lgpon hari nih aku half day jer sbb ader perjumpaan guru dengan ibubapa pelajar tahun 6 kat sekolah kakak kol 3 nanti....
yerlah, thn nih kan kakak dah UPSR.... jadinya perjumpaan gini mmg kerapla.....

sblom balik tuh, sajerlah nak share info psl kelahiran nih.....
ader baca kt fb tadik......
sgt tertarik nak share kt sini......
Allahuakbar..... besarnya pengorbanan seorang ibu kan??????




‎10 FAKTA MENARIK TENTANG KELAHIRAN

1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.


sumber drp : LifeFit.my

6 comments:

mamalieyna said...

Allahuakbar..mmg besar ganjaran yg Allah berikan.. Alhamdulillah berpeluang merasainya dh 2 kali, hrp ada peluang tuk merasainya tuk kali ke3.>Amin..

eina hakeem lahir mmg on time kak, ikut EDD..hee~

ieda said...

subhanallah meremang akak baca ..
betapa bersyukurnya kita dijadikan wanita dan mampu melahirkan dan merasa kesakitan itu , kerana mereka yg terpilih sahaja yg mampu merasainya .. aminnnnnnnnnnnnnnnn

YaYaNsMuM said...

Kelebihan menjdi seorang Ibu...salam kenal. :)

LYAfrina said...

sgt2 terpegun baca semua ni.. betapa hebatnya seorg wanita..dr selemah0lemahnya..mnjadi sekuat-kuatnya saat mbawa satu nyawa ke dunia..

k.zue..take care yer

~aSHa~ said...

hebatnye wanita...


paling best part 7,8,9,10

wan nurul hezrina said...

alhamdulillah segala manfaatnya Allah bg peluang 2 kali pada nurul.alhamdulillah